Kandydoza

kandydoza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Przypuszczenie Candida albicans

Tytuł:Przypuszczenie Candida albicans
Autor:Krystian
4.3.2011, 09:08
Witam! Mam 25 lat. Jakieś 4 lata temu miałem taki okres, ze dość mocno bolał mnie brzuch, później czułem jakby powiększoną prostatę i też odczuwałem ból. Chodziłem po wielu lekarzach, miałem robioną gastroskopię i rektoskopię odbytu, nic nie wykazało, niby wszystko OK... Minęło trochę czasu i objawy, bóle ustąpiły. Od około 2 lat miałem taki dziwny świąd odbytu i jakieś 5 miesięcy temu zobaczyłem, ze wokół są jakby takie suche białe plamy, które pewnie wskazują na grzybice. Jednak sądziłem, że to szybko przejdzie. Niedawno powróciły stare objawy i to z większą siłą, dostałem mocnych bóli brzucha (pod mostkiem) oraz prostaty. Ogólnie czuje się bardzo osłabiony,mam bóle głowy, pleców i gardła. Bylem u lekarza i stwierdził u mnie grzybice odbytu i zapalenie układu moczowego, gdyż mam też częstomocz. Przepisał mi leki. Teraz unikam słodyczy i innych rzeczy, ponieważ myślę, że to wszystko jest spowodowane przez Candidię... Czuje się jakby troszkę lepiej, jednak w dalszym ciągu jestem bardzo osłabiony, boli mnie górna część brzucha (szczególnie jak już minie trochę czasu od posiłku), cały czas czuję powiekszoną prostatę (czy może mieć to związek z Candida?). Mam również biały nalot na języku. Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, bo tak źle czuję się już od 3 tygodni.

Autor:Jerzy
4.3.2011, 14:18
Możliwe, że masz dwa poważne problemy: z prostatą oraz grzybicą. Co do pierwszego to już działka urologa, co do drugiego,to musisz iść do dermatologa, tylko pamiętaj, że leczenie zwykle jest długotrwałe.

Autor:Piotrek
7.3.2011, 08:43
Możliwe, że masz zapalenie gruczołu krokowego, które jest spowodowane poprzez Candide. Jest to tym bardziej możliwe, ponieważ grzybica odbytu oraz warstwa jelita grubego są bardzo blisko gruczołu krokowego. Musisz iść jeszcze raz do lekarza. Powinieneś brać też leki przeciwzapalne.

Autor:Hubcio
7.3.2011, 14:36
Zgadzam się z Piotrkiem. Powinieneś brać leki o działaniu przeciwzapalnym. Jednym z lepszych z takich leków jest pyralgina.

Autor:Michaiło
8.3.2011, 08:18
Musisz pamiętać, że objawy grzybicy pasują do bardzo wielu chorób, więc nie zawsze winowajcą jest Candida. Aby wykluczyć grzybicę należy działać w różnych kierunkach. Po pierwsze dieta- nie należy spożywać cukrów- wszystkie węglowodany muszą być ograniczone do niezbędnego minimum. Podstawą diety są kefiry, maślanki i naturalne jogurty. Lekarze bardzo często zalecają również spożywanie czosnku i cebuli. Po drugie suplementy takie jak czosnek, cynk oraz witamina C. Należy brać też różne probiotyki. Po trzecie leki: najlepsze na leki są Flukonazol, Leki; ogólnie na drożdże takie jak Flukonazol oraz Nystatyna.

Autor:Andrzej
8.3.2011, 14:20
Musisz stosować przede wszystkim specjalną dietę przeciwgrzybiczą. Dotyczy to szczególnie cukru. Należy go w miarę możliwości odstawić na conajmniej kilka tygodni. Fruktozę można spożywać w małych ilościach, pod postacią soków owocowych, owoców: jabłek, bananów lub winogron. Musisz jeść dużo zielonych warzyw. Nie możesz zapomnieć tez o właściwych lekach. Kuracja przeciwgrzybiczna powinna trwać około 5-6 tygodni. Dlatego więc kilka czy kilkanaście dni przyjmowania leków nie wystarczy. Dawki przyjmowanych leków też są bardzo ważne. Musisz sie konieczne skonsultować z lekarzem.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

kandydoza_ciekawostki

Ciekawostki

Candida
Pod koniec XX wieku wyodrębniła się pewna grupa pacjentów, których zdiagnozowanie nastręczało wiele trudności. Uskarżali się oni bowiem na różnorakie dolegliwości, których objawy można było przypisać do rozmaitych chorób.

Czy wiesz, że...

Choroby skóry
Obecnie wyróżnia się wiele chorób skóry. Najczęstsze z nich to: trądzik, atopowe zapalenie skóry, opryszczkę, łuszczycę, nowotwór skóry. Do najczęstszych chorób skóry głowy zaliczany jest łupież.

Polecamy

Atopowe zapalenie skóry
Atopowe zapalenie skóry jest rodzajem wyprysku odnoszącym się do egzemy, czyli jednym z rodzajów alergii skórnych.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Substancja metamizol stanowi prawie biały, krystaliczny proszek, łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu metylowym, trudno rozpuszczalny w spirytusie i nierozpuszczalny w eterach.